Mennyit keres egy fordító?

A nemzetközi üzleti kapcsolatok, a külföldi partnerekkel való kapcsolattartás éppen úgy szükségessé teszik az idegen nyelvismeretet, mint például a webes tartalmak idegen nyelven történő megjelenítése, vagy a külföldi oldalak tartalmának fordítása. Ahhoz tehát kétség sem férhet, hogy a nyelvtanulás igencsak gyümölcsöző lehet, és előnyeit az élet számos területén kihasználhatjuk az efféle tudásnak. De vajon mennyit keres egy fordító? Megéri hosszú évekig nyelvet tanulni? S egyáltalán elegendőnek bizonyul-e a fordítói munkához az, ha nyelvvizsgákra járunk, és az iskolapadban tanulunk? Cikkünkben ilyen kérdésekre keressük a válaszokat.

Nem elég csak a nyelvtudás!

Egy nívós Budapesten működő fordítóirodánál nem egyszerű elhelyezkedni, hiszen a nyelvtudáson túl szakmai ismeretekre is gyakran szükség van. A szakfordítások iránt minden korábbinál többen érdeklődnek, hiszen a pályázatok benyújtása, a weboldalak fordítása, a jogi, orvosi, vagy műszaki területek szövegeinek és egy cégkivonat fordítása magas szintű szakértelmet is megkövetelnek.

Mennyit keres egy fordító Budapesten?

komoly fordítói fizetésNem csak arra van tehát szükség, hogy a szakember a nyelvet jól ismerje, hanem otthonosan kell mozognia a különféle szakterületeken is. S hogy ez miért lényeges? A pontos fordítás érdekében a szakzsargon, és az egy-egy területre jellemző kifejezések ismerete és a megfelelő nyelvi környezetben történő használata nélkülözhetetlenek. Ezt a tudást nem két év alatt szerzi meg az ember, ezért a befektetett munka, idő és energia fontos, hogy megtérüljenek a későbbi jövedelemmel. Fordítóként kiváló kereseti lehetőségekkel lehet találkozni, de ezért cserébe bizony komoly tudást és határidőre teljesítést is elvárnak a cégek. Ez számokban átlagosan havi nettó 500 000 forint körüli összeget jelent, de ez ugye több mindentől függ. Függ

  • az elvégzett munka mennyiségétől,
  • az adott nyelv nehézségétől, különlegességétől, gyakoriságától,
  • illetve a fordítóiroda lehetőségeitől.

Sürgős feladatok akár munkaidőn túl is

Amikor az a kérdés merül fel, hogy mennyit keres egy fordító, akkor fontos tisztában lenni a munkaidő hosszával. A szakfordítás kiemelt odafigyelést követel meg, és a koncentráció minden munkaóra után egyre csökken. Ha tehát a megrendelők extra igényként jelzik, hogy sürgősen, terjedelemtől függően akár egy-két nap alatt szükségük van az elkészült fordításra, akkor bizony jelentős plusz energiát követelhet a fordítótól a színvonalas munka elkészítése. Nem véletlen, hogy a sürgős feladatok elvégzéséért többlet költséget számítanak fel a fordítóirodák.

Nyelvtanulás, ami megéri

Napjainkban gyakran már az óvodában nyelvi foglalkozások indulnak, és a későbbi plusz órákról már ne is szóljunk. Arra mindenképpen érdemes felhívni a figyelmet, hogy a nyelvtanulás nagyon megéri, még akkor is, ha magántanár vagy nyelviskola segítségével történik az. Fontos azonban tudni, hogy a fordítóként történő elhelyezkedéshez nem elég csak a középfokú nyelvvizsga, ugyanis ennél sokkal magasabb követelményeket támasztanak a nívós fordítóirodák. A budapesti fordítók remek kereseti lehetőséget tudhatnak magukénak, de ehhez természetesen nagyon fontos, hogy megbízhatóan, határidőre tudjanak teljesíteni, és hozzák az elvárt színvonalat is.

Mennyibe kerül a fordítás?

Mennyit keres egy fordító?

Sok érdeklődő tájékozódna arról, hogy mennyibe kerül egy oldal fordítása, vagy milyen óradíjjal dolgoznak a fordítók. Alapvetően érdemes tudni, hogy a cégek rendszerint egyéni ajánlatokkal állnak rendelkezésre. A sürgős munkákért felárat számolnak fel, nagyobb mennyiségek után pedig akár kedvezmények is elérhetőek.

Ha azon gondolkodik, hogy megéri-e a nyelvtanulás mellett döntenie, akkor a válasz mindenképpen az, hogy igen! A megfelelő színvonalú tudás szakmai ismeretekkel és tapasztalattal társítva kelendő munkaerővé tehetnek a fordítóirodák körében, ami anyagilag is előnyökkel járhat. Ha több nyelvet beszélünk, anyagi lehetőségeink is megsokszorozódnak, hogy a karrierépítés személyes és pénzben mérhető előnyeiről már ne is szóljunk.

This entry was posted on . Bookmark the permalink.