A projektmenedzsment története

Projektek azóta léteznek, mióta az emberek nagyobb feladatokat közösen végeznek. Nyilván ezeket akkoriban mégpiramis nem hívták projekteknek, ez a szó a XX. században jelent meg. Gondoljunk csak pár ókori példára: a gízai piramisok, egy hadjárat megszervezése vagy akár egy egész város/birodalom élelmiszer-ellátására. Természetesen volt egy ember, aki ezeknek a megszervezésével volt megbízva, de általában inkább tapasztalati alapon álltak neki ezeknek a dolgoknak, „józan paraszti ésszel”, hiszen ekkor ezeknek még nem volt megszabott kerete. A kérdés itt nem az, hogy sikerült-e megcsinálni, hanem az, hogy az mennyire volt hatékony, mennyivel gyorsabban, kevesebb erőforrással lehetett volna ezt véghezvinni.

A projektmenedzsment kezdetei

A XIX.-XX. században az ipari forradalmak előrehaladtával egyre több helyen jöttek létre gyárak, amelyek felváltották az addig elterjedt céheket és manufaktúrákat. Egy gyárban akár több száz ember is dolgozhatott, így egyre fontosabbá vált, hogy a lehető legtöbbet kihozzák belőlük. Egy idő után azzal nem lehetett elérni lényegi változást, hogy megmondták a munkásoknak, hogy dolgozzanak többet és keményebben.

Az 1900-as évek legelején egy Frederick Taylor nevű úriember volt, aki megpróbált tudományosan hozzáállni a kérdéshez. Egy acélműben végezte megfigyeléseit, lebontotta a munkások feladatait részekre és mérte azokat, ezzel jobban átlátva az egész munkafolyamatot és annak kritikus pontjait. A kezdeti lépések másik fontos szereplője henry-granttHenry Gantt volt, aki az első világháború idején sajnos nem Budapesten, hanem az amerikai haditengerészetnél dolgozott és a különböző hadihajók megépítését felügyelte. Gondoljunk csak bele mennyi nyersanyagra, alkatrészre, emberre és munkaidőre volt szükség, míg egy-egy 35.000 tonna vízkiszorítású monstrumot a vízre bocsájtottak. Ráadásul háború idején különösen fontos, hogy mire használja fel egy ország a nyersanyagait és milyen hamar tudja harcoló egységeit megerősíteni. Gantt a hajóépítés folyamatait egészen apró részfeladatokra bontotta le és hozzárendelte, hogy egy bizonyos folyamatot mennyi idő alatt végeznek el. Ennek segítségével átlátta, hogy egy-egy hadihajó építése ütemben halad-e vagy esetleges csúszással kell-e számolni. Számításait saját készítésű, speciális diagramokkal egészítette ki, ezeket nevezzük ma Gantt-diagramnak. Ezek az elmúlt 100 évben folyamatosan jelentős szerepet töltöttek be a projektmenedzsment eszköztárában.

 

A modern projektmenedzsment kialakulása

A fent említett módszereket, tapasztalatokat ás informális eljárásokat főleg a XX. század második felében kezdték el összegyűjteni és rendszerezni, ebből alakult ki a mai tudományos formája. Az 50-es években, a hidegháború idején még az eddigihez képest is gigantikus projektek voltak tervben a két szuperhatalomnál. tablazatMég egy hadihajó megépítéséhez képest is eltörpül egy interkontinentális ballisztikus atomrakéta megépítése vagy az első ember Holdra juttatása. Ezekhez egész egyszerűen már nem volt elég a Gantt-diagram és az ad hoc módon kialakított informális technikák. Az amerikai hadsereg ezekhez a projektekhez alvállalkozókat foglalkoztatott a privát szférából. Ezek a tanácsadó cégek fejlesztették ki az első tudományos modellt, amelyeket projektek tervezésére és ütemezésére használtak, ez volt az úgynevezett PERT modell. Ezzel párhuzamosan egy másik vállalat egy matematikai hátterű algoritmust dolgozott ki, a kritikus út módszert.

Ezek a módszerek hamar elterjedtek a civil szférában is, hiszen ha ekkora volumenű projektekhez lehet alkalmazni, akkor kisebb vállalatok mindennapi problémáját is megoldja. Magyarországon több cég is foglalkozik azzal, hogy projektmenedzsment-képzéseket nyújt, legkiemelkedőbb közül a Szinergia Kft. amelynek honlapját itt érheti el: http://www.szinergia.hu/projektmenedzsment-kepzesek/

A Project Management Institute

1969-ben megalakult a PMI, célja, hogy a projektmenedzsment iparág céljait képviselje. A fő gondolat, hogy ezek a technikák és eszközök közösek, még akkor is, ha hagyományos nagyon különböző iparágakat és projekteket nézünk. 1981-ben kiadták a Projektmenedzsment Útmutató című könyvüket, amely tartalmazz a szakma, szakértők által elfogadott szabványait és gyakorlati útmutatóit. Emellett minősítéseket is kidolgoztak, hogy a nem hozzáértők is meg tudják állapítani, hogy ha projektmenedzsert keresnek, hogy igazi szakértőről van-e szó. Két fő minősítésük a CAPM és a PMP. Ha ezekre a felkészüléshez Budapesten vizsgakurzust keres, akkor azt itt találja.

 

This entry was posted on . Bookmark the permalink.